maanantaina, heinäkuuta 25, 2011

If you can´t beat them... eat them!

Niinhän siinä kävi, että viikonlopun aikana pikkupötkyläni, joita myös kesäkurpitsoiksi sanotaan, mätänivät jälleen peltoon. Ei kasva kurpitsa mulla, ei. Mutta minä tyttö en lannistu. Jos en saa pötkylöitäni kasvamaan, syön sen kukat! Buahahahahaaaa... ;D


Eräs ystävätär alkukesästä muistutti, että kukat ovat myös herkkua ja viimeistään, kun puolella korvalla kuulin Gordon Ramsayn mainitsevan paistetut kesäkurpitsat kauhukeittiönsä menussa, pakkohan minun oli viettää hetki googlen äärellä ja testata. Nyt harmittaa, että en kokeillut aiemmin! Niin monta kukkaa on mennyt sivu suun...


Hetken erilaisia reseptejä tutkittuani päädyin tekemään jälleen kerran periaatteella "mitä pihalta & kaapista löytyy".  Ruohosipulia, sileälehtistä persiljaa, rucolaa ja tietysti kesäkurpitsan kukkia.


Täytteeksi kehittelin sösserö-mösseron, jossa on edellä mainitut yrtit pieneksi hienonnettuna, pari ruokalusikallista pippuri-tuorejuustoa, n. yksi ruokalusikallinen maustamatonta tuorejuustoa, desi juustoraastetta (ihan perus) ja puoli desiä parmesania. Lisäksi vielä vähän mustapippuria myllystä, ripaus suolaa ja sitruunanmehua.


Friteeraustaikinaan tuli n. 1,5 desiä vehnäjauhoja, vettä sen verran, että taikinasta tuli semmoista sopivan "löllöä", 2 munaa ja ripaus suolaa. Ekstrana laitoin vielä valkoviinietikkaa pikku lorauksen. Aineet ovat vähän sinne päin - netistä löytyy kyllä erilaisia reseptejä, jos joku haluaa testata tarkemmilla ohjeilla ;)


Huuhtelin kukat hyvin, auoin ne, otin emit ja heteet pois (ovat kuulemma kitkeriä) ja täytin pikkuisilla nokareilla mössöä. Sitten pyörittelin kukat mahdollisimman suppuun ja kastoin taikinaan ennen paistoa. Paistoöljynä toimi oliiviöljy. Pannun perhana vain teki (taas!) tepposet ja kääryleet tarrasivat aika  ikävästi kiinni (nyt viimeistään heitän sen pannun hemmettiin!). Mutta herkkua oli, vaikka ulkonäkö ei ollutkaan ensi yrittämällä täydellinen. Paistamisen tiimellyksessä en oikein saanut edustavaa fotoa aikaiseksi - en halunnut öljyroiskeita kameraan. Valmiista tuotteesta en enää edes kehdannut ottaa kuvaa... Sitäpäitsi nämä pitää syödä heti kuumana. Pannusta lautaselle ja suuhun. Ni. ;)


Nyt sitten odotellaan seuraavaa "satoa". Lupaavalta ainakin näyttää toistaiseksi! Eikä mua enää ollenkaan haittaa, vaikka kurpitsojen kanssa kävikin näin ;)

 Huomenna, jos ehdin, kerron mitä herkkua kehittelin mintusta. Siihen asti... heippis!
SHARE:

10 kommenttia

  1. Näyttäis siltä, että meidänkin kesäkurpitsat mätänee vaan heti, kun ovat aluilleen päässeet...Tänään taas vähän harvensin lehtiä niistä, en tiedä onko apua.

    Nuo kukkakääryleesi näyttävät ja kuulostavat kyllä herkulliselle! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä vinkistä! Pitänee kokeilla, vaikka omat kesäkurpitsat jaksavat ihan hyvin peltiastioissaan.

    VastaaPoista
  3. Mä oon halunnu kokeilla ton tapasia. Näin jossain laadukkaassa Livin päiväsarjassa jollain ricottatäytteellä tehtyjä. Se pursotti mössöö sisälle ja paisto upporasvassa. Mmmmmm.... ihanan kevyttä! :D

    VastaaPoista
  4. Myös minulla kävi viime kesänä tämä vaihtoehto mielessä, kun kurptsa pykäösi kukka niin pirusti, en vielä kokeillut. Mulla ei myöskään kurpitsasta tahdo sitä satoa irrota :(

    VastaaPoista
  5. Anoppini on varsinainen viherpeukalo, mutta jostain syystä tänä vuonna on kaikki tupannut mädäntyä peltoon ja kasvihuoneeseen. Ei saada siis satoa kurpitsoista. Mutta aika kekseliäs olit, kun nuo kukinnot hyödynsit!

    VastaaPoista
  6. Voi harmi, mutta onneksi sai tavallaan uusiokäyttää tätä herkkua ja näyttääpä herkulliselta.

    Mikähän se mädätti noi kurpitsat? hellekö? onko muina kesinä tapahtunut vastaavaa?

    VastaaPoista
  7. Ihailtavaa tarmokkuutta :D
    Italiassa olen joskus noita kukkia friteoituna syönyt. Niissä taisi olla täytteenä mozzarellaa ja ilmakuivattua kinkkua. Oli nami juu :)

    VastaaPoista
  8. Heips,
    ovat kyllä ehdottomasti vaivan ja kokeilemisen arvoisia! Ei nyt mitään kevytruokaa tosiaankaan, mutta hyvää... nam nam. Italian keittiössähän kesäkurpitsan kukat ovat arvostettu ruokalaji ja aika monessa reseptissä, mitä löysin, oli täytteenä ricottaa. Mutta mistäs minä semmoista ex tempore, joten soveltaa piti ja erittäin herkullisia olivat nämä. Mieskin piti. Miettikää! Ja tosimiehethän eivät kukkia syö! ;D

    Liisa: vähän veikkaan, että syynä kesäkurpitsan huonoon satoon olisi tämä meidän "ihana trooppinen ilmastomme". Ilmankosteus oli viime viikollakin lähemmäs 100% yötä päivää. Ei ihme, että siinä mätänee yks sun toinen... Tosin mähän en kyllä mikään "ammattilainen" ole näissä hommissa viljelyshommeleissa ja olikin helpotus kuulla, etten paini ongelmien kanssa yksin =)

    Zoe: joooo! Seuraavaan satsiin koitankin mozzarellaa ja ehkä jotain kinkun tapaista... Nyt tuli nälkä! =)

    VastaaPoista
  9. Toi on se Anna Olsonin resepti ->

    http://www.foodnetwork.ca/ontv/shows/Fresh-with-Anna-Olson/recipe.html?dishID=9990&titleid=116182

    VastaaPoista
  10. Kiitsa, Eve =)
    Tänään oli satoa tullut lisää ja koska eilistä täytettä jäi, jatkoin sitä mozzarellalla ja parmesanilla ja lisäsin yhden pienen valkosipulinkynnen. Delicious! Olen koukussa näihin! ;)

    VastaaPoista