tiistaina, maaliskuuta 06, 2012

Kotijuusto

Tein viime sunnuntaina kotijuustoa. Valmistus on tosi simppeli, mutta jotenkin mulle tulee siitä aina väistämättä sellainen "maatalon emäntä" -fiilis :) Kuinkahan moni tekee itse juustoa nykypäivänä?


Olen käyttänyt netistä löytämääni Hämäläinen munajuusto -ohjetta aina hieman tilanteen mukaan muunnellen. Viimeksi laitoin niin paljon piimää suhteessa maitoon, että en meinannut saada nestettä juoksettumaan. Enkä tietenkään ollut hankkinut mitään juoksutetta (sellaista kuulemma myydään kaupoissa...!). No erottuihan siitä se juustokin, kun antoi nesteen vaan valua siivilässä...


Munajuusto:

nokare voita
3 litraa maitoa
n. puoli litraa piimää
3-4 munaa
suolaa

Sulata voinokare kattilassa. Kaada maito kattilaan ja kuumenna sitä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Varo polttamasta pohjaan. Sekoita keskenään munat ja piimä. Kippaa piimämössö kattilaan ja kuumenna sekoitellen jälleen melkein kiehuvaksi tai niin kauan, että juusto juoksettuu eli "maito" muuttuu kirkkaaksi ja juustomassa erottuu nesteestä. Joskus juoksettuminen tapahtuu välittömästi, joskus saa odotella hetken. Anna juoksettuneen nesteen seistä lämpimässä paikassa puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Nostele reikäkauhalla juustomassa harsolla vuorattuun siivilään, sihtiin tai juustomuottiin. Ripottele juuston sekaan suolaa (oman maun mukaan). Juustoon voi halutessaan laittaa myös mausteeksi yrttejä tms. Itse tykkään syödä juustoa kera hillon, joten en laita mausteeksi muuta kuin suolaa. Taittele harso nätisti paketiksi, laita joku paino päälle ja viileään vetäytymään seuraavaan päivään. Riisu harso seuraavana päivänä ja kippaa juusto tarjoiltavaksi! Huom. jäljelle jäävän heran voi pakastaa ja sitä voi käyttää leivontanesteenä. 

En omista juustomuottia, joten ihan hyvällä menestyksellä olen käyttänyt siivilää. Sillä ei tosin saa kaunista kuviota juuston pintaan niin kuin muotilla. Ehkä jonain päivänä hankin muotin...
Lisää tietoa juustoista löytyy tietenkin googlettamalla ja tämä on oikein hyvä sivu, jossa on hauskana lisätietona nuo aluekohtaiset erot. Meillä kaakkois-Suomessa, josta olen kotoisin, ei tämmöistä muna- tai piimäjuustoa ole harrastettu. Sen sijaan ternimaidosta muistan isovanhempien tehneen uunijuustoa ja pannaria.

Tarkan markan emäntänä en tietenkään heittänyt heraa pois vaan käytin sitä sämpylöihin ;)

Että tämmöisin eväin tällä kertaa...

T: kätevä emäntä


SHARE:

40 kommenttia

  1. Ihanaa, juustoa. Magee perinnemeininki, ihanaa että joku vielä tekee tällaista!!!!!!!
    Itse en ole koskaan kokeillut juuston tekoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, perinnefiilis siitä tuleekin. Kannattaa kokeilla, jos joskus on intoa/aikaa :)

      Poista
  2. Täällä kotijuuston tekijä ilmoittautuu =) Päijät-Hämäläiseltä anopilta opin
    Myöskään minulla ei (vielä) ole juustomuottia ja samaa siivilätekniikkaa käytän.

    Nykyään vanhempi poika(15v), joka on intohimoinen kotijuuston rakastaja tykkää paistaa juustonsiivun pannulla ennen leivälle laittamista...oli nähnyt jossain kokkiohjelmassa, muisteli että se oli Jamie Oliver niin tehneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva että muutkin harrastavat!
      Ajattelin ensi kerralla kokeilla jotain muuta reseptiä vaihteeksi ja tuo uunissa tai pannulla paistaminen kiinnostaisi myös. Siitä tulee niin kaunis pinta :)

      Poista
  3. Nostan hattua! :)
    Mun on pakko myöntää, etten ole ikinä edes maistanut koko kotijuustoa.
    Ykspäivä just kaupassa katselin pakettia ja tuumailin, että miltäköhän tommonen maistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Eihän se kyllä paljon miltään maistu. Aika mautonta loppuviimeksi ;) Mä tykkään sen takia syödä hillon kanssa jälkiruokana...

      Poista
  4. No oot kyllä kätevä emäntä;) muistan lapsuudesta kun äiti teki aina kotijuustoa, muuta juustoa meillä harvoin syötiinkin. mutta ei ole taidot periytyneet?!?

    Täytyy laittaa kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on aika korjata tilanne! Kokeile rohkeasti - helppoo ku heinänteko =)

      Poista
  5. Moi, juustoilussa on sekin hyvä puoli, että siihen voi käyttää niitä "parasta ennen"-maitoja ja muita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Mitä vanhempaa tavaraa, sitä maistuvampi juusto, kuulemma... ;D

      Poista
  6. Mitä tuo hillo on ja mistä sitä saa? Olen lukevinani siitä että Portviini.. jotain :D Voisi tuon taidon opetella. Minkä kokoinen juustokökkö tulee tuosta kolmesta litrasta maitoa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein luit! Tuo hillo on aikas ihanaa portviinihyytelöä. Saatiin se tuliaisiksi Portugalista, MUTTA tarkemmin katsottuna tuote osoittautuikin skotlantilaiseksi :) Merkki on Mrs. Bridges. En tiedä saako tuota Suomesta (täytyykin tsekata jostain isosta marketista). Kuun lopulla, kun menen Lontooseen, katsonkin josko sitä myydään siellä ruokakaupoissa.

      Tämmöinen löytyi googlettamalla:
      http://www.mrsbridges.co.uk/item/Brand_PortWineJelly_0_0_84.html

      Poista
    2. Ainiin, unohtui vastata tuohon kokoon. Joskus saan isomman satsin, joskus pienemmän... Eiks oo ihanan epämääräistä? ;D
      Semmoinen pieni kakku (vajaa emalisiivilällinen) siitä yleensä tulee.

      Poista
  7. Älä höpsi, jos nyt tätä jotenkin haluaa perustella, niin tämäkin on trendikästä! Itse tehtyä, lähiruokaa jne. Minunkin on tehnyt mieli tehdä juustoa ja hapanleivän juuri pitäisi laittaa tekeytymään, ollappa vaan leivinuunin omistaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. = Trendikäs emäntä! ;D
      Puuhellasta on juustohommasta hyötyä, kun juusto voi tekeytyä siinä hellan lämmössä. Leivinuunia ei meilläkään valitettavasti ole. Vitsi, mitä kaikkea sillä saisikaan aikaan...

      Poista
  8. Olen monesti harkinnut kotijuuston tekemistä, ja näillä sinun ohjellasi taidan yrittääkin! Kiitos!

    VastaaPoista
  9. Mä opiskeluaikoinani tein kotijuustoa ja ruisleipää itse useinkin. Nyt ei ole vuosiin tullut tehtyä kumpaakaan. Leivinuuni löytyy, mutta siinä olen paistellut kauraleipiä yms. Mutta pitääpä kaivaa juusto-ohje naftaliinista, päässyt unohtumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa palata reseptiarkistojen äärelle aina silloin tällöin :)

      Poista
  10. Siis wau, olet oikea arjen sankari emäntä ;)
    kuulostaa hyvältä ja vaikealta ! ja näyttää hyvältä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heh... ehkä en kuitenkaan ;) Usko vain, ettei tuo ole vaikea tehdä.

      Poista
  11. Äiti teki aina jouluksi tuota samaa juustoa, hämeestä kun oli. Minä olen jatkanut perinnettä ja hyvää on! Pohjaanpalamista voi estää sillä, että taittelee vähän paksummasta rautalangasta kiepin, jonka asettaa kattilan ja hellanlevyn (sähköliesi) väliin. Nesteen lämpeneminen vie enemmän aikaa, kun kattila ei ota ihan levyyn kiinni, mutta eipä ole tuota käytettäessä tarvinnut ihan koko ajan seistä hellan vieressä. Terv. Stiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löytyy lisää juustontekijöitä! Kiitos vinkistäkin :)

      Poista
  12. Palailin tuota ohjetta lunttaamaan :) Onneksi meillä on takka jonka pankolla voi pitää lämpimässä. Täytyy hommata harsoa. Ja tuo jäävä herahan on tosi hyvää käyttää, luulisin, että se olis ihan terveellistäkin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, uunin tai takan panko on erittäin hyvä juuston tekeytymiseen!

      Poista
  13. tämä sivu on nyt kirjanmerkeissä To Do-kohdassa. Rakastan kotijuustoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hyvä! Munkin täytyy varmaan luoda kirjanmerkkeihin todo-kansio, kun kivoja juttuja näkee ja kaikkee ei vaan ehdi heti kokeilemaan... ;)

      Poista
  14. Ollaan joskus muutama vuos takaperin tehty kotijuustoa. Mummu ja pappa sitä teki paljonkin kun olimme pieniä. Pitäisikin kokeilla onnistuisiko se laktoosittomana. Namsnams. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, kun en ole kokeillut, mutta miksei se onnistuisi...? Kokeilemaan vaan! =)

      Poista
  15. Oi että, minulle ei ole tullut mieleenkään, että voisin tehdä juustoa itse. Viiliä olen kyllä tehnyt ja tämän ohjeen myötä voisin laajentaa repertuaaria. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä, mukava jos löytyy uusia kokeiltavia juttuja. Minä puolestani en ole kuullut itsetehdystä viilistä... :)

      Poista
  16. Minun äitini tekee kotijuustoa omien lehmiensä maidosta tämän tästä <3

    Elina

    VastaaPoista
  17. Hei, onpa sinulla kaunis blogi. Gift Gourmet tuo Suomeen kyseistä Mrs Bridgesin portviinihyytelöä. Sitä saa nettikaupastamme http://www.giftgourmet.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/GiftGourmet/Products/1700
    tai jälleenmyyjiltämme kautta maan.
    Linkitin tämän tekstisi myös sivuillemme Facebookissa.
    Terkuin Minna / Gift Gourmet

    VastaaPoista
  18. Pitihän sitä sitten kokeilla, -elämme jännittäviä hetkiä- kattila odottelee nyt tossa jäähtymistä, perinteestä poiketen, pysyin nyt visusti kauhan varressa koko ajan, eikä päässyt palamaan pohjaan taikka yli, ehkä ennätys, koska yleensä sillähän aikaa ennen kuin maito kiehahtaa, ehtii tekemään jotain muuta, ja sittenhän se on hellalla ...
    Meillä kun ei tolle harsolle ole aiemmin ollut käyttöä -vaipanvaihdossa taikka muussa, niin mistähän niitä saa hankittua?
    Ja sitten se kätevän emännän sämpyohje puttuu, mihin mä ton heran nyt heivaan,ettei ala omatunto soimaamaan törsäämisestä? Kysyy epätietoinen Espoosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Espoon epätietoinen! Vau, toivotaan, että tulee hyvä juusto. Muista, että seuraavana päivänä siihen vasta tulee jotain makua, vaikka aika mauton se loppuviimeksi tuommoisenaan onkin. Sitten kun kehityt juustomestarina, voit kokeilla yrttejä yms. maustamiseen... ;D

      Harsoa saa tosta meidän LÄHIKAUPASTA...! Tota noin, aika pahan kysymyksen pistitkin. Kangaskaupasta? Jostain sekametelikaupasta, mistä saa kaikkea maan ja taivaan välillä...?

      Sämpyläohje tässä (on joskus aikoinaan otettu Sydänystävän kauralesepaketin kyljestä - on hyvä!)

      5 dl vettä
      3 dl kauraleseitä
      1 pss kuivahiivaa
      2 rkl sokeria
      1 tl suolaa
      8-9 dl vehnäjauhoja
      1 dl öljyä

      Voiteluun:
      vettä

      (Pinnalle: kauraleseitä)

      Sekoita lämpimään veteen kauraleseet, joiden joukkoon on sekoitettu kuivahiiva. Lisää sokeri, suola ja jauhot vähitellen. Lisää öljy loppuvaiheessa. Kohota liinan alla n. 30 min. Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota taas liinan alla n. 30 min. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista 225 asteessa 10-12 min.

      Poista
  19. Vammalassa, tai siis nyt Sastamalassa, olen herkutellut tädilläni tuollaisella kotijuustolla. Ite en ole koskaan viitsinyt kokeilla sen tekoa, vaikka ohjeita olen kerännyt vaikka kuinka monta... Ja työpaikallani on jopa pari hyvää juustomuottiakin! Voi kuinka laiska olenkaan...
    Sitä harsoa saa varmaan joka kangaskaupasta ostettua.
    Mukavaa keväistä viikon alkua!

    VastaaPoista
  20. Ihan täällä innostuin!! pakko kokeilla itsekkin tuota kotijuustoa!! :)

    VastaaPoista
  21. Onko tämä helposti mozzarellan tapaan leikkautuvaa?

    VastaaPoista