sunnuntaina, tammikuuta 27, 2013

Kukkia ja leipää

Kevät tuli meille Saksan maalta, tarkemmin Düsseldorfin torilta. Asemapäällikön "kukkarepussa" oli tuomisina ruukkutulppaani, helmililjoja valkoisena ja sinisenä, krookuksia, narsisseja ja lumikelloja. Tykkään! Vinkkinä muuten, että Ikeassa oli jo tällä viikolla perunanarsisseja ja muita sipulikukkia. Sieltä siis saa, jos kukituttaa ;)



Niin se leipä. Ehdoton suosikkileipäni on nykyään saaristolaisleipä. Tämän joistakin blogeistakin tutun leivän meille lanseerasi ihana kälyni toissa jouluna ja pitihän se resepti sitten pyytää. Nyt tätä pitää saada säännöllisesti. Eilen tein taas satsin. Valmistus on helppo, tosin aikaa tuohon menee, mutta haittaakse jos kotona häärii muutenkin ;)


SAARISTOLAISLEIPÄ

1 l piimää
3 dl siirappia
1,5 pkt hiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl suolaa

Lämmitä piimä ja siirappi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää neste joukkoon. Voitele kolme leipävuokaa (noin litran vetoisia) ja laita taikina vuokiin. Anna kohota 1 h tuntia lämpöisessä liinan alla. Paista kohonneita leipiä 1,5 tuntia 175 asteessa. Ota leivät uunista ja käännä ne ylösalaisin vuoissaan (pohjapuoli siis ylöspäin). Paista vielä 10 minuuttia.

Kokeilkaa ja nauttikaa!

 
SHARE:

32 kommenttia

  1. Mä yritin eilen metsästää helmililjoja mutta löytyi vain narsissin alkuja tai ruukkutulppaaneita oranssina :/ niinpä ostin lidlin valkoisia ja hempeän roosia tulppaaneita (vieläpä puoleen hintaan :)) sekä niitä narsisseja :)
    Leipä näyttää tooosi herkulta! Me tehtiin just lettuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asemapäällikölle oli sanottu jostain torikojusta, että helmililjat ja muut tulevat vasta myöhemmin myyntiin, kun on niin kylmää. Toisesta kojusta onneksi löytyi ostettavaa - ja nimenomaan valkoisia :)
      Lettuja... nam, määki tahon! =)

      Poista
  2. Ihanat tuliaiset asenapäälliköltä...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Tosin itse "hieman" saatoin vaikuttaa asiaan tekemällä toivelistan :)

      Poista
  3. Tuo leipä vaikuttaa herkulliselta. Onkohan se samaa leipää kun yhdess helsinkiläisessä hotellissa aamupalalla. oli tosi hyvää ja juurikin tuon näköistä. rapeaa.

    VastaaPoista
  4. Sä olet erinomaisen hyvin kouluttanut asemapäällikkös :)
    Mä nautiskelen ihan vaan kaupan kukkasista, mutta kyllä noi leikkotulppaanitkin on ihan kivoja taas pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkös vain olekin ;)
      Leikkotulppaanit ovat ihania! Niiden kanssa ongelmana on värien runsaus - ei osaa päättää, mitä ottaa ;)

      Poista
  5. Sipulikukat on jotain niin keväistä ja niin ihanaa! Enemmän huolettaa, että jaksaako kunnon kevättä odottaa jos aloittaa liiallisen fiilistelyn jo nyt. Ehkä kukat vaan helpottaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksaa jaksaa... kohtahan niitä on täälläkin joka marketissa :) Ja kyllä ne helpottavat kummasti lumimyrskyn keskellä... heh :)

      Poista
  6. Äärimmäisen raikkaita ja kauniita kuvia! Näitä kuvia katsellessa alkaa uskomaan, että ehkä se kevät vielä joskus koittaa. :) Ja kiitos saaristolaisleivän reseptistä, se täytyy testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Kokeile ihmeessä tuota leipää. Hyvää on :)

      Poista
  7. Ihanat kuvat ja ihanat sipulikukat, voi kun olisi Ikea lähempänä tai edes joku kukkakauppa, täältä saaresta saa aina lähteä pitkälle saadakseen jotain :). Minulla on blogissa melkein samanlainen saaristolaisleipäohje ja on kyllä niin hyvää. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että saareenkin tulee kukkia lähimarkettiin (jos semmoinen on) tai saat niitä muualta. Tuo leipä on kyllä namia :)
      Mukavaa viikkoa!

      Poista
  8. Mahtavan keväinen fiilis tulee noista kauniista kukista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin totta, vaikka ulkona pöllyää lunta... ;)

      Poista
  9. Nonnih, ja nyt sitten kukituttaa! Tää on niinkun sen muinoisen pullan kaa...aina sit kun kaupat on kiinni!
    Magee resepti, taidan kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaostoksille siis. Kannattaa kokeilla tota leipää. Nam nam.

      Poista
  10. Herkullisen näköinen leipä ja samoin täällä, myös suosikkini!! Useamminkin voisi tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olenkin tehnyt tuota viime aikoina aika usein. Edellinen kun loppuu, uutta tulemaan. Tässä leivässä on kaiken lisäksi se hyvä puoli, että se säilyy jääkaapissa todella pitkään. Melkein paranee vanhetessaan ;)

      Poista
  11. Onpa mainiot tuliaiset! <3 Itse löysinkin Ikean reissulta eilen sinisiä helmililjoja matkaani, valkoiset olisikin olleet aivan ihania, niitä en nähnyt. :) Kyllä se kevät pakosti tulee pian! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain :) Valkoisia toivoin nimenomaan, sillä niitä ei juuri koskaan ole Suomessa Ikeassa tai marketeissa tarjolla. Aina vain sinisiä, vaikka ihania ne ovat nekin :)

      Poista
  12. Pisteet Asemapäällikölle :) Saaristolaisleipä on leipien aatelistoa. Nam!

    VastaaPoista
  13. Kuulostaa niin hyvältä, pakko koittaa :)

    VastaaPoista
  14. Näyttääpä hyvältä. Ei ole tullut koskaan tehtyä, enpä muista edes maistaneeni. Jos vaan saisi aikaiseksi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni kesti muutama kuukausi ennen kuin sain aikaiseksi tehdä ensimmäisen kerran. Siitä jäinkin sitten koukkuun... ;)

      Poista
  15. Kukkia ja leipää...ne ovat suorastaan suosikkejani...kivat tulijaiset ja ihanaa kun jaksat leipoa tuollaisia herkkuleipiä. :-))
    xx

    VastaaPoista
  16. Ihanan kuuloinen leipäohje, nappasin sen talteen tulevaisuutta varten. Teillä näyttää ihanan keväiseltä, pitäisi varmaan hankkia kukkivia kukkia niin pääsisi itsekin keväisiin tunnelmiin :)

    VastaaPoista
  17. Nätit "ruukut" ja herkkuleipää!

    VastaaPoista
  18. Asemapäälikön paremmalle puoliskolle olis haastetta...

    VastaaPoista