sunnuntaina, huhtikuuta 07, 2013

Kolapaj med bär

Uusimmasta Lantlivistä bongasin herkullisen oloisen reseptin - kinuskikakkua kera marjojen. Pitihän sitä testata sunnuntaipäivän makeanhimoon. Toimi! Nyt kahden ison palan jälkeen ällöttää aika pahasti... ;D





Kinuskipiirakka

Pohja:
125 g voita
1 dl kauraryynejä
3 dl venhäjauhoja
2 rkl vettä

Kinuski:
2 dl kermaa
2 dl vaaleata siirappia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g voita

1. Sulata voi ja sekoita se yhteen kauraryynien, vehnäjauhojen ja veden kanssa.
2. Painele taikina piirakkavuokaan (n. 24 cm halkaisijaltaan) ja anna seistä kylmässä n. 30 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista piirakkapohjaa uunin alatasossa n. 25 min. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.

Kinuski:
3. Laita kerma, siirappi ja sokeri kattilaan. Keitä 10-15 minuuttia. Kokeile kypsyys tiputtamalla tippa kinuskia kylmään veteen. Kinuskin pitää jäädä ehjäksi, jähmeäksi pisaraksi ja olla pehmeää. Jos se hajoaa "atomeiksi", jatka keittämistä miedolla lämmöllä niin kauan kunnes kinuskitippa hyytyy vesilasitestissä. Optimi lämpötila keittämisessä on 120 astetta. Jos sinulla on mittari, käytä sitä. Jos ei, keittele miedolla lämmöllä.* Ota pois liedeltä.
4. Lisää vaniljasokeri sekä voi. Anna kinuskin jäähtyä hieman.
5. Kaada kinuski piirakkapohjan päälle ja anna piirakan viilentyä ja jähmettyä kokonaan kylmässä.
6. Koristele marjoilla juuri ennen tarjoilua tai laita marjat erikseen kulhoon tarjolle. Vaniljajäätelö tai vaniljakermavaahto kruunaa nautinnon.

* Itselläni kesti kinuskin "kypsäksi" keittämisessä n. 40 min. Ei siis todellakaan tuota 10-15 minuuttia...


***

P.S. Messuarvontaan ehtii vielä osallistua klo 22 asti...
SHARE:

21 kommenttia

  1. Oijoijoi! Varmaan aika "äkkimakeeta" ja suussasulavaa, yksi pala riittänee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjat kompensoivat makeutta kivasti, mutta silti... Kuka käski syödä kaksi palaa? =D

      Poista
  2. Vaikuttaa tosi tehokkaalta makeanhimonpoistajalta!
    No, ne marjat ehkä vähän tasoittavat kokonaisvaikutelmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se on kyllä. Huh!
      Unohtui mainita, että ohjeessa suositellaan puolukoita, viinimarjoja ja vadelmia oheen. Marjat saavat siis olla reilusti happamampaa sorttia, niin taittavat vähän paremmin tuota makeutta kuin esim. mansikat ja mustikat... ;)

      Poista
  3. Yyh, tällaiset postaukset pitäis kieltää! Tuli hirmuinen mieliteko, koska olen heikkona juuri noihin aineksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, samaa mieltä! Aina käy niin tekemään mieli, kun joku postaa jotain herkkua... ;)

      Poista
  4. Voih, maistuis kyllä täälläkin...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti. Lähetän ison palan virtuaalisesti ;)

      Poista
  5. huhhuh...mä olen mättänyt suklaata kaksin käsin tänään silkkaan tylsyyteen...kerrankin pystyn ohittamaan moisen houkutuksen kuolaamatta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! Siis että olet mättänyt suklaata ja pystyit ohittamaan :) Tylsyys ei hyvä. Eikö mitään maalattavaa edes...?

      Poista
  6. Mä en kestä, en kestä..olen herkkulakossa -.-

    VastaaPoista
  7. Ai että, miten ihanan näköistä herkkua. Voin kuvitella, että on huippu hyvää, koska rakastan kinuskia! :9

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinuskin kanssa ei voi mennä pieleen... se on ihanaa! =)

      Poista
  8. Ooooo kinuskia ja kauraa, ei voi mennä vikaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Kaura sopii kinuskin kanssa erinomaisesti :) Aiempaa kokemusta näiden yhdistelmästä mulla ei ollutkaan. Onneksi tuli tämäkin testattua ;)

      Poista
  9. Kuulostaa aivan älyttömän hyvältä. Pitää kokeilla vikonloppuna.

    VastaaPoista