sunnuntaina, toukokuuta 11, 2014

Kylvöjä, kukkia ja kakkuja

Sain tehtyä ensimmäiset kylvöhommat viime sunnuntaina juuri ennen kuin taivaalta alkoi sataa rakeita ja muuta epämääräistä. Tämän viikon kosteat kelit ja lämpenevät yöt tekevät luonnolle tosi hyvää. Nyt vain odotellaan, että mullasta alkaa nousemaan jotain.

Tänä vuonna viljelylaatikoihin meni perinteiset salaatit, tillit, kesäkurpitsat ja avomaan kurkut. Mausteeksi hieman kirveliä, meiramia, sileälehtistä persiljaa, rucolaa. Mitähän tuosta unohdin? Edellisvuosien rakuuna, ruohosipuli, iisoppi ja timjami voivat hyvin, kiitoksia vain kysymästä ;) Näiden lisäksi haen paikalliselta puutarhalta vielä jotain spessua. Viime vuonna sieltä lähti mukaan minimunakoiso, ananassalvia ja suklaakirsikkatomaatti. Munakoisoa ja suklaakirsikkatomaattia haluaisin tänäkin vuonna. Vahingosta viisastuneena tiedän nyt, että tomaatti kasvaa ihan hervottoman kokoiseksi ja vaatii tosi vahvan tuennan. Viime vuotinen tomaatti käytännössä halkesi rungosta kahtia. Satoa olisi tullut paljon, mutta sattuneesta syystä se ei oikein kypsynyt. Ne pari tomaattia, jotka kypsyivät, olivat todella hyvän makuisia.



Unelmia ja haaveita pihan suhteen olisi valtavasti, mutta tänä kesänä täytyy koittaa himmata ja tyytyä siihen, mitä on. Tuo saamani P niin kuin puutarha -kirja ei tietenkään helpota asiaa...  Melkeinpä ärsyttää katsella toisten ihania pihoja ja puutarhoja ;D Jonkunlainen katos, paviljonki tai aurinkosuoja täytyisi kai silti täksikin kesäksi hommata, sillä pihallamme ei ole juurikaan varjoisia paikkoja ja minusta on kiva muutenkin, kun puutarhakalusteet ovat suojassa katoksen alla pahimmalta sateelta. Suunnitelmissa on myös kiinteän puisen pergolan, huvimajan, viherhuoneen ja kesäkeittiön rakentaminen, mutta tälle kesälle en elättele siitä toiveita. Ehkä ensi vuonna… tai sitä seuraavana. Pitäisi saada nämä sisähommatkin joskus tehtyä ;)

Tänään kävin kaivelemassa mullasta ensimmäiset omat parsat. Parsaviikot, jei! ;) No joo, ei näillä parsoilla vielä sukulaisia ruokita, mutta maistellaan nyt ensin, miltä oman maan parsa maistuu.

Ihan huikea tämä atsalean kukkamäärä. Hei viisaammat; saako atsaleaa pidettyä hengissä kukkimisen jälkeen? Vai onko se vain hetken onni ja sitten menoks? Edellinen oli nimittäin sitä laatua tai sitten en vain osannut hoitaa sitä oikein (mikä ei ole mitenkään ihmeellistä...). Onneksi innokasta kastelutyövoimaa tuntuu löytyvän :)


Herukkamoussekakku numero kaksi, tällä kertaa mansikoilla koristeltuna, toimii äitienpäiväkakkunakin.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille! Erityisesti omalle äiti/mummikullalle <3

P.S. Puutarhaunelmiani voi kurkkia täältä Pinterestistä
SHARE:

16 kommenttia

  1. En ole atsaleaa kasvattanut, mutta muistelen viimeisimmässä Kotipuutarha-lehdessä olleen juttua atsaleoista. Voisit kokeilla jos se pärjää puutarhassa? Tai jos tiedät lajikkeen, niin voisit toki varmistaa asian ensin. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä. Ajattelinkin, että taidan kokeilla, kun tuo kukkiminen tuosta hieman laantuu, mitä tykkää olla ulkosalla. Mulla on tuolla puutarhassa revontuliatsaleoja. Tämä ruukkuatsalea/huoneatsalea on vähän eri sorttia :)

      Poista
  2. Samoilla sävelmillä meni täälläkin äitienpäivä :) Puutarhahommia kunnes taivaalta alkoi satamaan kaatamalla vettä :( Blaah..ja sade se vaan jatkuu. Nyt vaan kun pääsis äkkiä takas kasvimaan kimppuun :)

    Oikein mukavaa viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikonlopuksi on ainakin tänne ennustettu lämmintä. Toivottavasti siellä myös kelit suosivat. Pihalla on kivaa! ;)
      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Kiitos ihanasta kakkuvinkistä! Meillä nautittiin sitä äitienpäivänä ja moni syöjä sanoi, että voisitko tehdä tätä kakkua uudestaan.

    Mä olen ymmärtänyt, että atsaleat on kovin janoista porukkaa. Pitää kastella usein, eikä se saa kuivua välillä. Tykkää siitä, että se silloin tällöin upotetaan 10 minuutiksi vesialtaaseen "juomaan". Atsalea on myös viileämmän paikan kasvi, ei kannata laittaa lämpöpatterin tai aurinkoisen ikkunan eteen. Toivottavasti saat atsaleasi pidettyä hengissä seuraavaan kukintaan saakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jee, kiva kun kelpasi! =D

      Kiitos atsaleaneuvoista. Ei siis ole mun kukka, sillä olen vähän laiska kastelemaan ;D Välillä olen sen kyllä laittanut vesialtaaseen juomaan, mutta siltikin meikäläisen hoidolla taitaa käydä niin, että multa välillä kuivahtaa. Noh, yritän tsempata, kiitti! =D

      Poista
  4. Tuttu tunne, että unelmia on enemmän kuin ehtii toteuttaa. Kasvihuone pitäisi saada, samoin maakellari sadon säilömiseen, sitten tietysti uusi paikka kasvimaalle, jonka ympärille hieno aita ja siihen portti, aidoista puheen ollen kiviaita tontin reunaan, uusi kukkapenkkikin pitäisi tehdä... No, hyvä kai että unelmia riittää, kurja olisi tilanne toisinpäin :)

    VastaaPoista
  5. Paljonpas olet saanutkin jo kylvöjä tehdyksi!
    Pionit ovat näköjään jo hyvässä kasvussa :)
    Että tuo kakku on herkullisen näköinen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu juu, siementä on laitettu vakoon ja pionitkin kasvavat niin, että kohina käy ;)

      Poista
  6. Kokeilin ensi kertaa munakoison kasvattamista viime kesänä, ja se onnistui loistavasti. Pakko kokeilla uudestaan (vaikka vähän epäilyttää...). Suklaakirsikkatomaatti kuulostaa aikas hauskalta, enpä ole vaki taimimyymälässäni nähnyt. Jos sattuu, että tilaa jää, pitänee etsiä sellainen jostain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisoa täytyy tosiaan koittaa tänäkin vuonna viljellä. Toivottavasti meidän lähipuutarhalla on niitä, sekä sitä suklaakirsikkatomaattia. Tänä vuonna täytyy varmaan hommata myös ihan perus-tomppelikin (amppelitomaatti) niin saa salaattiin lisuketta :)

      Poista
  7. Mä oon missanut monta sun juttua,nyt ehdin rauhassa vierailla. Ja kuinka ihania kuvia blogisi onkaan taas täynnä!

    VastaaPoista