sunnuntaina, syyskuuta 14, 2014

Rapeakuoriset yön yli sämpylät vol. 2

Ohjeeni rapeakuorisista "yön yli" -sämpylöistä keikkuu suosituimpien postausten kärkikolmikossa, joten on aika vähän päivittää ohjetta. Meni nimittäin pitkä aika etten tehnyt noita sämpylöitä ollenkaan. Joku niissä tökki ja itse tehty vaivaamaton/vaivaton maalaisleipä on vaan niin hyvää, että sille ei ole löytynyt voittajaa. Viime viikolla otin asiakseni tehdä sämpylöitä päivittäin ja resepti muokkautui mieleisekseni. Alkuperäisessä ohjeessa suolan määrä on aika jäätävä (1,5 ruokalusikallista!??) ja kuivahiivaakin meni hitokseen. Pistin määrät minimiin ja nyt toimii - ja on edelleen helppoa, vaivatonta ja hyvää! Kannattaa kokeilla. Meillä ei edelleenkään syödä ostoleipää, kun itse tehdyt tuoreet leivät ja sämpylät ovat satamiljoona kertaa parempia. Ilman näitä yön yli -ohjeita näin ei toki olisi, sillä mulla ei tosiaankaan aamulla ole ihan ensimmäisenä mielessä alkaa vaivaamaan ja kohottelemaan sämpylätaikinaa -  vaikka muuten tosi mahtava emäntä olenkin... ;D

5 dl lämmintä vettä
puoli pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1-2 dl kaura- tai ohrahiutaleita tai kauraleseitä
3-5 dl vehnäjauhoja (Jauhojen määrä riippuu käyttämiesi hiutaleiden/leseiden määrästä ja ominaisuudesta. Taikina saa olla reilusti löysää ja venyvää.)

Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva ja suola. Lisää ruisjuhot, hiutaleet ja venhäjauhot sekoitellen samalla. Älä laita kaikkea vehnäjauhoa kerralla, sillä jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Seuraavana aamuna: Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, ripottele siemeniä tms. jos tykkäät ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. Sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, mutta ne pehmenevät juuri sopivasti ja silti kuori jää rapeaksi. Älä missään tapauksessa peitä liinalla, sillä sitten katoaa rapeus!


Alkuperäinen ohjeeni löytyy täältä
SHARE:

18 kommenttia

  1. Nam, näyttää hyvältä.
    Minun piti tehdä viikonloppuna yön yli sämpylöitä, mutta unohdin tehdä taikinan valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, siinä on välillä kyllä se vaara, että unohtaa tehdä taikinan ;) Monesti itsekin havahdun siihen, kun olen menossa jo nukkumaan siinä puolenyön jälkeen. Onneksi ainekset on nopeat sekoitella ;D

      Poista
  2. Noita pitää kokeilla...itse olen nyt tykästynyt yönyli pataleipään...sekin on helppo...tästä pitääkin lähteä nakkaamaan leipä uuniin...NAM, NAM♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pataleipä on varmaan aika lailla sama kuin tuo maalaisleipä, jota teen? Mutta jos viitsit, laita ihmeessä ohjetta tännepäin - olisi kiva testata.

      Poista
  3. Tämä yön yli -ohje on aivan mahtava. Muistaakseni siinä Siken ohjeessa oli kaikenlaisia jyviä ja siemeniä... No jokatapauksessa kun näitä tuli yhdessä vaiheessa tehtyä enemmänkin (yövieraiden mielestä tooosi kätevä emäntä kun oli aamiaispöytään ehtinyt pyöräyttää tuoreet sämpylät) ja silloin ihastuin Sunnuntain rouheisiin sämpyläjauhoihin joilla korvaan ainakin puolet perusvehnäjauhoista. Niin ja puuronjämiäkin olen tähän käyttänyt. Kaikki tuntuu toimivan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti hyvistä vinkeistä! Täytyy ostaa noita rouheita sämpyläjauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa oli tosiaan kokojyväjauhoja, mutta kun mulla ei niitä nyt ollut, "unohdin" ne kokonaan tuosta versiosta ;)

      Poista
  4. Näitähän pitääkin testata, meillä kun syödään aamupalaksi yleensä kaupan leipää lähinnä juuri aikataulu- ja laiskuussyistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kannattaa testata! Nämä ovat niin helppoja ja hyviä :)

      Poista
  5. Hei pakko kokeilla näitä, kiitos ohjeesta. En kauheesti aamuisin tykkää miettiä mitään ruokailuja, joten sämpylät oliskin hyviä kun sais heti tuoretta pöytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma! Aiemmin en ole syönyt arkisin aamupalaa ollenkaan kiireeseen vedoten, mutta nyt kun työskentelen kotona, voi aamupalan nauttia samalla, kun tekee töitä :)

      Poista
  6. Saisinkohan tällä ohjeella onnistumaan, täytyy kokeilla! Minun sämpyläni ovat poikkeuksetta kivikovia kumipalloja, kaipa harjoituksen puutetta :).

    VastaaPoista
  7. Ihana resepti! Taikina jääkaapissa odottelemassa huomista paistamista :)

    VastaaPoista
  8. Saas nähdä miten omat sämpyläni huomisaamuna onnistuvat, inspiraationlähteenä toimi tämä sinun hyvältä kuulostava ohjeesi :) On ihanaa, kun kiireettömän aamun kruunaa lämmin leipä!

    VastaaPoista
  9. Hei, mitähän tein väärin, kun minun sämpyläni jäivät aika lituskoiksi? Kuori oli rapea mutta sämpylän sisus aika olematon, ihan kuin sämpylä olisi ollut pelkkää kuorta. Laitoinko liian vähän jauhoja? Laitoin kyllä ihan ohjeen mukaan, mutta taikina oli kyllä todella löysää vielä uuniin mennessäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin uutta yritystä suuremman jauhomäärän kanssa. Jotkut jauhot jättävät taikinan löysemmäksi kuin toiset eli kannattaa lisätä jauhoja reilusti "näppituntumalla". Taikina saa olla löysää ja tarttuvaa, muttei mitään litkua tietenkään. Semmoista, että se jää läjäksi pellille... Toivotan onnea uuteen yritykseen - älä lannistu, kokeilu kannattaa! :)

      Poista
  10. Kiitti, täytyypä laittaa uutta satsia tulille... :D

    VastaaPoista
  11. Kiitokset ohjeesta, todella hyviä sämpylöitä tulee - ja niin helposti! Kiitos!

    VastaaPoista