perjantaina, syyskuuta 19, 2014

Kartta ja pallovalot

Tuli niin kova ikävä tuota vanhaa karttaani ja pallovaloja, että oli pakko virittää ne seinälle kasvitaulujen tilalle. Aika kivat ja vähän vaihtelua tähänkin huusholliin. Kasvitauluja mallailin keittiöön, mutta yleisilme meni niin mustaksi, että eivät olleet hyvät. Eiköhän ne paikkansa pian löydä :)

Koitan viikonloppuna käydä Habitare-kuvani läpi ja laittaa tänne. Tämä viikko on ollut niin aamusta yöhön koneella istumista, että ei kertakaikkiaan ole ehtinyt. Eilen oli eka ilta, kun ehdin sänkyyn ennen yhtätoista ja se on aikaisin se. Normaalisti meillä mennään nukkumaan n. 01:30 (ja herätään 06:50... :/) Mutta olipas kiva mennä eilen nukkumaan uusiin puhtaisiin pellavalakanoihin! Vihdoinkin mulla on semmoiset, uuh. Sen mahdollisti NetAnttilan -40% pussilakanoista ja -50% tyynyliinoista ja aluslakanoista. Muuten en olisi IKINÄ raaskinut ;)

Päällimmäinen (ja ihanin) tyynyliina on monday to sunday HOME -mallistoa, jonka voitin joskus blogiarvonnasta, muut ovat Annoa. Mua kyllä pikkasen ärsyttää noissa Annon pussilakanoissa se, kun ne ovat liian isoja meidän normikokoisille peitoille. Päähän jää reilu kymmenen senttiä tyhjää ja sivuillekin hieman. Onko muilla vastaavia havaintoja?
SHARE:

maanantaina, syyskuuta 15, 2014

Omppohommissa

Sain viikonloppuna pari muovikassillista omenoita - kiitos FB-myyntipalstan. Puiden omistaja oli enemmän kuin tyytyväinen, kun kävin siivoamassa pihaa ja minä tietysti erityisen iloinen hyvistä ompoista. Näin se homma toimii.

Tein omenoista ison satsin hilloa. Osan paistoin uunissa ja osan tein perinteiseen tapaan levyllä keitellen. Jälkeenpäin tajusin omenoiden olevan niin makeita, että yliarvioin täysin hillosokerin määrän. Nyt meillä on monta purkkia erittäin makeaa omenahilloa... Täytyy vielä keitellä sokerittomampi/terveellisempi satsi.

Lapsi pääsi toimimaan kuvausjärjestelijänä. "Ootas, toi on ihan liian hyvännäköinen omppo - vaihdetaan!"

Noin. Nyt on parempi :)

Tyylinäyte.

Tein myös piirakkaa tämän Paras omenpiirakka -ohjeen mukaan. Isännän mielestä piirakka oli todellakin parasta, mitä on koskaan syönyt. Ei mikään turha voittaja ;) Vinkki: jos teet tuolla ohjeella, piirakasta tulee vielä parempi, kun paistat pelkkää pohjaa ensin n. 10 min ja lisäät sitten täytteet ja omenat ja paistat normi paistoajan mukaan. Testattu on.

Mulla olisi kauhea läjä niitä Habitare-kuvia... Kiinnostaako ketään enää? Hihkaiskaa, jos haluatte nähdä :)
SHARE:

sunnuntaina, syyskuuta 14, 2014

Rapeakuoriset yön yli sämpylät vol. 2

Ohjeeni rapeakuorisista "yön yli" -sämpylöistä keikkuu suosituimpien postausten kärkikolmikossa, joten on aika vähän päivittää ohjetta. Meni nimittäin pitkä aika etten tehnyt noita sämpylöitä ollenkaan. Joku niissä tökki ja itse tehty vaivaamaton/vaivaton maalaisleipä on vaan niin hyvää, että sille ei ole löytynyt voittajaa. Viime viikolla otin asiakseni tehdä sämpylöitä päivittäin ja resepti muokkautui mieleisekseni. Alkuperäisessä ohjeessa suolan määrä on aika jäätävä (1,5 ruokalusikallista!??) ja kuivahiivaakin meni hitokseen. Pistin määrät minimiin ja nyt toimii - ja on edelleen helppoa, vaivatonta ja hyvää! Kannattaa kokeilla. Meillä ei edelleenkään syödä ostoleipää, kun itse tehdyt tuoreet leivät ja sämpylät ovat satamiljoona kertaa parempia. Ilman näitä yön yli -ohjeita näin ei toki olisi, sillä mulla ei tosiaankaan aamulla ole ihan ensimmäisenä mielessä alkaa vaivaamaan ja kohottelemaan sämpylätaikinaa -  vaikka muuten tosi mahtava emäntä olenkin... ;D

5 dl lämmintä vettä
puoli pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1-2 dl kaura- tai ohrahiutaleita tai kauraleseitä
3-5 dl vehnäjauhoja (Jauhojen määrä riippuu käyttämiesi hiutaleiden/leseiden määrästä ja ominaisuudesta. Taikina saa olla reilusti löysää ja venyvää.)

Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva ja suola. Lisää ruisjuhot, hiutaleet ja venhäjauhot sekoitellen samalla. Älä laita kaikkea vehnäjauhoa kerralla, sillä jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Seuraavana aamuna: Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, ripottele siemeniä tms. jos tykkäät ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. Sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, mutta ne pehmenevät juuri sopivasti ja silti kuori jää rapeaksi. Älä missään tapauksessa peitä liinalla, sillä sitten katoaa rapeus!


Alkuperäinen ohjeeni löytyy täältä
SHARE:

lauantaina, syyskuuta 13, 2014

Meikä vanha orkideafarmari!

Olen elänyt näihin päiviin asti siinä uskossa, että orkidean kasvatus on jotain elämää suurempaa salatiedettä. En ole uskaltanut edes miettiä moisen kukan hommaamista, koska kuoleehan se kuitenkin. Viime syksynä ostin isoäidilleni syntymäpäivälahjaksi orkidean. Lähdin juhlille kotipuoleen ja arvatkaa miten kävi. Juuh, orkidea unohtui kotiin. Näin minusta tuli vahingossa orkidean omistaja. Siinä se sitten viime syksyn aikana kukki kukkansa ja nökötti sen jälkeen ruukussansa ikkunalla talven, kevään, kesän… ja nyt se perhana kukkii taas! Enpä olisi uskonut.

Hoito-ohje: anna vettä aina kun muistat. Jos et muista kovin usein, anna edes paljon silloin kun muistat. Laita orkidea tiskialtaaseen ”juomaan” muutamaksi tunniksi esim. kerran kuussa. Siinä se. Helppoo ku heinänteko. Pitäisköhän tänäkin vuonna ostaa mammalle synttärilahjaksi orkidea... ;D
SHARE:

perjantaina, syyskuuta 12, 2014

Habitare 2014 / ahead!

Kävin tänään pyörähtämässä Habitaressa. Kuvia tuli räpsittyä sen verran paljon, että jaan ne kahteen eri postaukseen. Ensin ahead!-alue, josta tykkäsin kovasti. Ei voi mitään, mutta jostain syystä vaneri, koivu ja puu puhuttelevat tällä hetkellä. Paljon kivoja juttuja. Ei kaikki ihan sellaisia, joita voisin ajatella kotiini, mutta joita fanitan kovasti. Nauttikaahan kierroksesta!












SHARE:

torstaina, syyskuuta 11, 2014

Jotain konkreettista

Pieni vilautus tulevasta keittiöstä. Vihdoin jotain konkreettista ja näkyvää kaikkien pohjatöiden, eristysten, sähköjen ym. jälkeen.


Tänä aamuna laatoittaja kurvasi paikalle, eikä siinä sitten kauaa nokka tuhissut, kun laatat oli lätkitty seinään. Aamulla aloitti ja puolen päivän jälkeen oli valmista. Maanantaina vielä hieman viimeistelyä, saumaukset kuntoon ja sitten on yksi seinä valmiina, jee! Kovasti olisi tehnyt mieli laittaa tuota neliölaattaa suoraan riviin (tyyliin teollisuuskeittiö), mutta pelkäsin liikaa ruudukko-efektiä ja päädyin pitkän pohdinnan jälkeen tiililadontaan. Laatoittaja kommentoi, että eipä olekaan sitten ammattikouluaikojen laittanut tuota perusneliötä seinään. Tarkensi kyllä sitten, ettei ainakaan kenenkään kotiin. Heh, no mutta kun "kaikilla" on jo sitä hienoa fasettihiottua tiilenmallista laattaa (josta minäkin haaveilin monta vuotta), halusin olla vähän erilainen ja päädyin tuohon perusneliöön - jolla siis näköjään ammattikouluissakin reenataan. Minä tykkään älyttömästi ja olipahan muuten edulliset laatat! Vaikkei niitä tuolta Lidlistä ostettukaan... ;D 

Ajattelin huomenna suunnata Habitareen. Onko muita menossa?
SHARE:

perjantaina, syyskuuta 05, 2014

Pehmeä matto

Juurikin tässä taannoin menin sanomaan, että meillä ei koskaan muutu mikään ja heti tapahtui suuria muutoksia. No ei mitään maata mullistavia - uusi matto vain :) Se on mulle kuitenkin suuri juttu, sillä en ole maton- tai verhonvaihtajatyyppiä.

Monta vuotta hyvin palvellut itämaishenkinen matto alkoi kyllästyttää ruokapöydän alla pahasti. Sopivaa mattoa ei kuitenkaan oikein tahtonut löytyä. Pari viikkoa sitten hokasin, että Ellokselle oli tullut kivoja isoja ryijymattoja - ennen kaikkea mun kukkarolle sopivia - ja pistin mattoa tilaukseen. Siitä ne palaset loksahtivatkin paikoilleen, kun tajusin, että olohuoneessa ollut juuttimatto onkin enemmän kuin sopiva ruokapöydän alle. Siihen saa hukattua leivänmurut ja hiukan isommatkin ruuan tähteet :) Ja koko huone näyttää muutenkin niin paljon rauhallisemmalta yksivärisen maton kanssa. Tykkään!


Juuttimaton jälkeen uusi matto on taivaallisen pehmeä. Siihen on mukava pistää pötkölleen.


Olen ollut vähän turhan uppoutunut töihini ja kommentteihin vastaaminen on ollut vaihteeksi hunningolla. Lupaan tästä ryhdistäytyä (taas) ja vastailla jatkossa reippaasti. Kiitos kaikille teille, jotka jaksatte jättää viestejänne - olette parhaita! Hyvää viikonloppua <3
SHARE:

maanantaina, syyskuuta 01, 2014

Autonromu ja Habitare-lippujen voittajat

Kävin eilen pikkujäbän kanssa tattimetsällä. Saalis oli hyvä (tänään ruokana tattirisottoa) ja hämmästys ja kummastus suuri, kun metsästä löytyikin auto. Merkistä ja vuosimallista on paha mennä sanomaan ;)



Muutama minisupparikin bongattiin.

Sitten arvonnan voittajiin. Kahden lipun Habitare-lippupaketit menevät seuraavalle viidelle kommentille:

Kati | kerrosten keskellä 25. elokuuta 2014 11.08
Arvonnassa mukana, onnetar olkoon suosiollinen ;)

Anonyymi 29. elokuuta 2014 20.40
Jospa edes kerran voittaisin! 
riitta.m.lehtonen@luukku.com

Anonyymi 31. elokuuta 2014 17.12
mukana :D liljatang(at)luukku.com

Tavinen 19. elokuuta 2014 21.04
Mukana olen minäkin!

//Terhi 19. elokuuta 2014 10.29
Mukana ollaan

Arvonnan suoritti vanha kunnon random.org. Kiitokset kaikille osallistujille :)
SHARE: