torstaina, kesäkuuta 30, 2016

Kuka nää kaikki oikein syö...?

Hups, jopas sitä taas vierähtikin aikaa sitten viime kerran. Täällä on otettu aika lailla rennosti lomailun merkeissä. Tai no, jotkut lomailevat ja jotkut purkavat.  Meillä alkoi niin sanotun perähuoneen remontti ja asemapäällikkö antaa tälläkin hetkellä lastulevyille, ysäri-mäntypaneleille, styroksille (!) ja villalle kyytiä. Pihalle lähti muuten tämän talon vihoviimeinen muovimattokin - oikein trendikäs marmorikuvioinen sellainen ;D Tuon katastrofihuoneen tyhjäksi saaminen oli jo itsessään viikon homma ja nyt onkin keittiö aika täynnä, kun siellä on kaikkea ylimääräistä kamaa kuten arkkupakastinta, kuivausrumpua, vaatehyllyä ja vaipanvaihtopistettä... Lähemmäs neljä vuotta ilman mm. kunnollista vaatesäilytystä on aika pitkä aika, joten olen kuulkaas tosi iloinen, kun tuo perähuone saadaan vihdoin kuntoon. Toivottavasti pian ;)




Keittiöpuutarhan viljelykset kasvavat ihan silmissä. Päällimmäisenä kysymys: "Kuka nää kaikki oikein syö?" Toisena toteamus: "Tulipas istutettua tiheään...". Kaikki näyttävät voivan niin kovin hyvin noissa viljelylaatikoissa. Noh, kyllähän niihin pari pussia kekkilää menikin. En pysynyt enää laskuissa kuinka monta multapussia kaikenkaikkiaan ostin, kun perustin tuon keittiöpuutarhan ja  kasvihuoneen sekä kasvihuoneen taakse pari viljelylaatikkoa ja pation viereen kukka- ja yrttialueet. Monta (=vähintään viisikymmentä)! Tuommoiseen kaksikerroksiseen lavakaulukseen uppoaa helposti viisi viidenkymmenen litran multasäkkiä, eikä tee edes tiukkaa. Mutta kylläpä ne nyt sitten viheriöivätkin ja on niitä kiva vaan vaikka katsella. Vihreä on kaunista :) Salaatin sekaan istutin Lidlin Cottage garden -kukkapussin, joka näyttää nyt valtaavan koko laatikon. Eipä tullut mieleen, että voisivat kasvaa noin isoiksi vaikka metrin mittaisista kukista pussin kyljessä jotain kyllä saatettiin mainita... ;) 

Ylläolevassa kuvassa ovat Viherlassilasta ostamani rungolliset kartiovalkokuuset, joiden juurelle istutin vanhat ruohosipulit ja iisopit. Lisäksi vähän timjamia, minttua ja oreganoa... Yrtit ovat minusta niin kauniita, että ensi vuonna taidan korvata niillä kokonaan kesäkukat.

Kasvihuoneen takana olevaan lavakaulukseen istutin eilen vihdosta viimein lehtikaalit. Olen pantannut niitä kasvihuoneessa, mutta nyt kun lehtiin alkoi ilmestyä reikiä, oli aika heittää ne pihalle. Nähtäväksi jää menevätkö kaalit kirppojen suuhun kokonaan vai saadaanko niistä herkkua omaan ruokapöytään.

Istutuspuuhissa joudun pitämään hanskoja, kun mulla on yleensä apulaisena tuo juuri viisi kuukautta täyttänyt typykkä. Multasormin on vähän ikävä tarjoilla tuttia suuhun tai ottaa syliin. Siksipä hanskoja on melkein joka nurkalla ja tuntuu ettei niitä sittenkään ole tarpeeksi. Sain Tegeralta laadukkaat puutarhahanskat sekä paksut ruusupensaiden leikkaamiseen tarkoitetut mokkanahkahanskat ja nyt kelpaa taas möyhiä multaa, kitkeä penkkejä ja leikata ruusuja. Hervoton ruusupuskamme onkin jo kovasti trimmauksen tarpeessa.

Pölyttäjillä on pihalla nyt kissanpäivät, kun valtava ruusupuska on täynnä kukkia, kurjenpolvet ja tarha-alpit kukkivat kilpaa ja nurmikko on yhtä valtavaa apilakenttää. Kävellessä täytyy varoa, ettei talloisi mehiläisiä. Pionit kukkivat tänä vuonna minusta aiemmin kuin viime vuonna (viime vuonna muistaakseni loppukuusta, tänä vuonna jo pari viikkoa sitten). Parisenkymmentä pionin kukkaa ovat ilahduttaneet kovasti ja surutta olen niitä ottanut maljakkoonkin ilokseni. Nautin niistä sisällä ehkä vielä enemmän kuin ulkona. Jännä nähdä kukkivatko kälyltä saadut ikivanhat pionijuurakot ensi kesänä.

Omalla apilanurmella on ihana käydä jätskieväsretkellä... kunhan muistaa varoa mehiläisiä, ja  ärsyttäviä kukkakärpäsiä, joilla myös taitaa olla joku "sesonki" meneillään ;)

Ihania, jätskinmakuisia kesäpäiviä sinne myös <3
SHARE:

6 kommenttia

  1. Tosi kivan näköistä! Keittiöpuutarha yllättää mutkin aina ja yhä vaan sadon määrällä. Kun sitä alkaa tulla, niin sitä tulee ämpärikaupalla. No, naapurit kiittää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna tein sen verran hyvät pohjat, että satoa näyttää todellakin pukkaavan! Viimevuotisia onnettomia viljelyksiäni inholla muistellen... :D)) Ja juu, ystävät saivat jo salaatti- ja mangoldilähetyksen, heh :D

      Poista
  2. Ihanalta näyttää! Nuo laatikot on kaksikerroksisena jotenkin ryhdikkäämmän näköisetkin, meillä on vain yhden korkuiset, mutta toisaalta kun allakin on multaa en nähnyt tarpeelliseksi laittaa kahta. Retiisiä on tullut niin paljon etten tiedä mihin niitä tunkisin, mutta salaatit meillä on vielä aika pieniä. Ehkä laitoin ne vähän myöhään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Niiiiiin monta vuotta olen viljellyt yksikerroksisissa kauluksissa, että nyt päätin oikein repäistä ja laittaa nuo neljä kahteen kerrokseen :) Ja kyllä kasvaa ja kukoistaa! No hitto, jos eivät sillä multamäärällä kasvaisi... ;) Uskon, että sun salaattiskin lähtee vielä vauhtiin. En mäkään mitenkään hirveen ajoissa noiden kanssa ollut, kun meni laarien kuntoonlaittamisessa kuitenkin oma aikansa. Ens vuonna kylvän kaikki kuukautta aiemmin! ;D

      Poista
  3. Täälläkin tulee basilikat ja mintut korvista, kun Kekkilä työntää satoa enemmän kuin laki sallii :D. Ihme laatikko se kyllä on. Mutta en valita :).
    Ja tomaatteja on terassi täynnänsä. Ja yhden kurkunkin sain :). Otti pahus ja paleltui se patiokurkun taimi, mutta jonkun sortin ihme se oli sekin se yksi onnistuneesti kasvanut yksilö. Jotain 80 euroa sille varmaan tulee kilohintaa, joten en ole vielä päättänyt, mitä siitä teen. Näkkärin päälle en aatellut siivuttaa, kun on enempi juhlamallia..

    Kesäkukka-amppelit mulla sen sijaan kuolee käsiin. En vaan yksinkertaisesti ehdi sitä mukaa töitten päälle kastella kuin tarvisivat vettä. Ja jos ei kohta loma ala (niikuin ei alakaan..), tarviin kastelua jo itsekin. Olen ihan tööt, kun aina ja aina vaan pitää kökkiä ylikuumassa toimistossa, kun muut lomailee. t. Oman elämänsä marttyyri :)

    Teillä näyttää kivalta! Ja vaikken jäätelöstä niin välitä, niin jotenkin noi Tampereen jäätelötehtaan pahvitötsät näyttää niin legendaarisilta, että söisin kyllä mieluusti..

    Remppatsemppiä ja kaikkea muuta kivaa täältä marttyyrin puutarhasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ainakin tykkään näistä viljelmistäni ihan ulkonäönkin vuoksi. Sattuvat mun silmään paljon paremmin kuin kesäkukat. Ja juu, kilohinta on täälläkin tuotteilla kohdillaan, mut ei meillä lasketa :D
      Kesäkukka-amppelit... ah mikä murheenkryyni. Viime vuonna semmoiset erehdyin ostamaan ja enää en sitä virhettä tee! Kastelu on oikeesti ihan syvältä, joten uskon, jos keksit illalla töitten päälle jotain muutakin tekemistä. Ne amppelit ovat mulle ihan pahimpia, kun joutuu kikkailemaan ja kurottelemaan ja silti saa aina vedet päällensä tai valumaan terassin lattialle. Ja ei niille tosiaan mikään tunnu riittävän.

      Nyt sää marttyyri pärjäät taas hetken, kun loppu nää kivat kelit, eiksni. Työtsemppiä!! <3

      Poista