tiistaina, kesäkuuta 07, 2011

"Raparperin uusi ulottuvuus" ja pari muuta juttua

Kaksi asiaa sai tänään uuden merkityksen. Ensimmäinen - raparperi. Hyvänä olen sitä aina pitänyt, mutta kiisselit ja piirakat alkoivat olla jotenkin pakkopullaa tälle periaatteen naiselle "kaikki käytetään, mitä kasvatetaan". No, nyt kun olin saanut komean kimpun jättiraparperin varsia tutultani, ajattelin kokeilla jotain uutta, raparperimehua. Voi pojat. Miksen ole tehnyt tätä aiemmin? Hyvä, parempi, raparperimehu!


Laitoin mehuun epämääräisen runsaasti raparperiä (ei mitään hajua paljonko sitä oli), yhden ison sitruunan (kuorineen, pestynä, lohkoina), n. 3 l vettä ja ihan vähän sokeria. Keittelin sörsseliä n. 30 min. ja jätin koko satsin vielä kattilaan yön yli maustumaan. Seuraavana päivänä siivilöin mehuksi, kiehautin vielä kerran, lisäsin vähän sokeria ja hyppysellisen atamonia. Vajaa 3 litraa tuli mehua, jonka laimennussuhde on hyvä, kun laittaa puolet mehua ja puolet vettä. Raparperi sai tämän myötä aivan uuden merkityksen. Täytyykin kysyä tutulta, josko jättipuskasta liikenisi lisää varsia mehukorvausta vastaan ;)


Ja sitten se toinen asia - hortoilu! Yksi suomenkielen lempiverbeistäni sai uuden merkityksen, kun selailin tänään postissa tullutta Suomela-lehteä. Siinä oli pikkujuttu hortoilusta. Käykääpä tutustumassa: http://www.hortoilu.fi Aloitin hortoiluni aika perinteisillä nokkosilla ja voikukilla.


Nokkoset ryöppäsin ja taiteilin "upeaksi" pötkyläksi =) Pötkylän pilkon pieneksi ja pakastan tai sitten teen niistä jo huomenna jotain hyvää. Voikukan lehdet jäivät vielä jääkaappiin odottamaan päätymistään lautaselle. Tänään kun oli hieman muutakin puuhaa...


Katsokaas kun eilen ilmestyi taas pari vuorta pihallemme... 


Ja aamulla heräsin ääneen: hur hur hur, piip piip piip piip, hur hur hur, piip piip piip piip, hur hur hur, piip piip piip piip, hur hur hur, piip piip piip piip. Pehtoori se siellä kauhoi multaa ja ajeli sitä pitkin pihaa. Piip piip kuului peruuttaessa... Hassua, kuinka yksi kone voi saada niin paljon intoa yhteen mieheen, joka ei ikinä vapaaehtoisesti nouse sängystä ;) Mutta kylläpä se mies tekikin tänään miehen työn. Ei voi kuin ihailla. Ei siinä nimittäin pelkällä koneella pärjännyt, että mullat ja murskeet saatiin paikoilleen ja piha harattua, lanattua ja jyrättyä siistiksi. Ja millä helteellä! Huh... Osallistuin parhaani mukaan, mutta kyllä nyt mies veti pidemmän korren ja sai minulta "Pihaperfektionistit ry:n puheenjohtaja" -tittelin. Tässähän kalpenee kohta se hemmetin "uusi piha puolessa tunnissa"-eedenikin... ;D Not.


Vaikka "etupihaa" onkin tänä vuonna koitettu hieman ehostella, takapihallamme vallitsee ja villitsee edelleen ihana luonnonpiha / kukkaniitty. On siellä yllättäin pari voikukkaakin ;) Ja monta muutakin... Palataan niihin myöhemmin.




Mukavaa helleviikon jatkoa kaikille. Muistakaahan juoda vettä runsaasti, sillä tätä "herkkua" on luvassa koko loppuviikoksi...

SHARE:

10 kommenttia

  1. Ihana postaus!!! Kiitos tästä :)
    Kokeilepas ensi kerralla raparperin kaveriksi mehuun mansikkaa...nam! Äitini tekee sitä kesäisin ja voi että on hyvää! Ja minä en ole tavallisesti mikään mehun lipittäjä..
    Ihania hellepäiviä toivotellen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta ideasta! Taidanpa kokeilla itsekin tuota raparperimehua. Ja ehdottomasti käyn kyllä katsomassa tuon hortoilun, kun tuntuu olevan voikukkien ja nokkisten käyttö täälläkin muotia =D

    Ihanaa, lämpöistä päivänjatkoa sinne suunnalle!

    - Jaana "Kainuunkadulta"

    VastaaPoista
  3. Kaikki on kivempaa koneilla, ainakin miehille ;).
    Pitäisi tehdä tuota raparperimehua, tein vähän viimekin kesänä. Sen lantraamiseen voisi kokeilla myös kivennäisvettä. Nokkosia pitäisi myös kerätä lisää.

    VastaaPoista
  4. Oi, voisit lähettää sen pehtoorin meillekin koneineen...minullakin on pihalla yksi multavuori, joka pitäisi saada tasaiseksi uudeksi perennapenkiksi....
    Mansikka-raparperimehu on myös todella hyvää ja tuo sitruunan lisääminen varmasti raikastaa raparperimehua entisestään...
    Mukavia hellepäiviä sinulle ♥

    VastaaPoista
  5. Kyllä tekisi niin mieli tuota mehuasi maistaa, varmaan hyvää:)

    VastaaPoista
  6. Raparperimehu... en ole koskaan maistanut, mutta kuullostaa hyvältä. Täytyypä anopilta hakea vähän "lainalle":) Mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  7. Kiitti ihanista vinkeistä mehun suhteen! Mansikkaa tulen kokeilemaan ihan varmasti jossain vaiheessa. Tänään pistin pienen satsin tekeytymään samalla "sitruuna-reseptillä".

    Maija: jos laittaa "lantringiksi" kivennäisvettä, siitähän tulee raparperilimua! Loistava idea! Nam nam! =)

    Marja: uskonpa, että pehtoori tulisi ihan varmasti, jos vaan konetta pääsisi ajamaan... ;)

    VastaaPoista
  8. Miten ihana postaus jälleen ja miten huikeita kuvia! Vesi herahti kyllä välittömästi kielelle kun lueskelin raparperimehusta :)

    VastaaPoista
  9. Niin ihanan energinen postaus. Ja miten kaunistakin mehusta tuli. Tulen tänne uudelleen....

    VastaaPoista
  10. Huvila ja Huussi -ohjelmassa oli tehty minttu-raparperimehua. Ei välttämättä huono idea!

    VastaaPoista