keskiviikkona, heinäkuuta 20, 2011

Minttusiirappia ja mansikan pääsato

Tein eilen minttusiirappia. Netistä löytämäni resepti oli hyvin simppeli: minttua, vettä ja sokeria (tavallinen tai ruoko) - kaikkia suhteessa saman verran. Laitoin kutakin 2 dl. Survoin mintut sauvasekottimella keitokseen ja keittelin aikani, ehkä puolisen tuntia. Siirappi oli tuossa vaiheessa aika juoksevaa, joten lisäsin vielä desin hillosokeria. En tiedä oliko tuosta mitään hyötyä kiinteyden suhteen suuntaan tai toiseen... Lopuksi, koska keitos oli niin järkyttävän näköistä, siivilöin siitä suurimmat "roskat" pois ja tididii - oikein hyvää tuli ;) Hyvä aromi ja kiva jälkimaku.


Parsakaalista korjasin isoimmat nuput talteen. Osa alkoi jo kukkia. Jokaisessa kukinnossa asusti vähintään yksi pieni vihreä toukka. Argh. Aikamoinen homma oli käydä jokainen nuppu huolella läpi, ettei toukkia päätyisi lautaselle. Ensi vuonna, JOS broccolia laitan, täytyy käyttää varmaan jotain myrkkyä. Muutenkin olen nyt hieman lannistunut puutarhuri. Kesäkurpitsani edelleen vaan mätänevät. Pölytys on tapahtunut, koska nakin kokoisesta alusta on kasvanut pikkumakkara, mutta siihen se sitten tyssää, elinvoima loppuu tai jotain mystistä tapahtuu... En tiedä. Yksi ainoa kesäkurpitsa on säilynyt. Silmäteräni. Menen sen sitten myymään varaamalleni toripaikalle! ;D No joo, ehkä mua ei sitten ole tarkoitettu kasvattamaan mitään kasvia, josta pitäisi kasva joku pitkulainen vihannes. Oli sitten kyseessä kurpitsa tai kurkku. Huoh.


Eilen kypsyi "mansikan pääsato". 15 kypsää kerralla. Söin kaikki.


Hyvät nimipäiväonnittelut vielä äipälle tätäkin kautta (vaikka nukutkin jo) ja toki muillekin Maariteille ja sen semmoisille ;) Kuulin tänään aika ihanan jutun. Äippä on saanut oman pihasiilin! Se on ihan kesy ja käy joka ilta syömässä äipän sille laittamia herkkuja. On kuulemma hotkinut hyvällä ruokahalulla kaiken mitä on annettu ja oli ottanut yksi ilta mukaan kaverinsakin. Vähänkö söpöä!
SHARE:

11 kommenttia

  1. Hillitön mansikkasato! Minä odottelen, mitä omenapuuni kolmesta kukasta kehittyy... Siilijuttu on tosiaan aikas ihana, varsinkin kun tuli kaverin kanssa seuraavalla kerralla. Silleen "pst. mä tiedän hyvän mestan, lähe megee..."

    VastaaPoista
  2. Voi mitä ihania kuvia ja tunnelmia täällä iso pino minua odottelikaan! Upea paviljonki, ihana ruosteinen marjamaija...herkkumansikoita, kauniita kukkasia... Kyllä se vaan sinä jaksat touhuta! Ja silti tunnut myös nauttivan kesästä ja oleilustakin, ihana kalliokuva tuolla alempana :)
    Voi kun meilläkin vielä kesä tulisi...täällä vaan sataa sataa ja sataa :(
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Minttusiirappi tuntuu makoisalta. Minttu on minunkin haaveissani, laitan sitä siihen tulevaan yrttimaahan.
    Parsakaali on toinen herkku josta nautin ja nuo mansikat, niitä täytyy saada lisää! Näitä kahta en ole koskaan kokeillut kasvattaa, nautin toisten uurastuksen tuloksista.

    VastaaPoista
  4. pääsisipä maistamaan minttusiirappia, varmasti on hyvää...☺

    VastaaPoista
  5. Samalla lailla voivat kesäkurpitsat täälläkin. Ja muzin siirtolapuutarhapalstalla -olisko vika niissä eikä meissä ☺ Just just yks kasvukelpoinen....ja viime kesänä niitä pukkas kuin liukuhihnalta!
    Mulla (edellisen omistajan laittamat) mansikat lähti eilen kaatikselle, en edes katsastanut satoa ☺

    Jaahas, maalisuti taas kutsuu...

    VastaaPoista
  6. Herkulliselta vaikuttaa tuo minttusiirappi....
    Tämä kesä ei tosiaan taida olla suotuisa kesäkurpitsan kannalta; suurin osan kurpitsoista menee huonoksi, ennemmin tai myöhemmin. tämä koskee nimenomaan vihreitä ja pitkia. Minulla on myös ufo-mallista kesäkurpitsaa ja pyöreää ja omenanmakuista pyöreää. Ne tuntuvat kasvavan ihan normaalisti. Kuten amppelikurkut kasvihuoneessa. Tästä voimme päätellä, että vihreällä, pitkällä kesiksellä on jokin asenneongelma tänä kesänä!
    Hurja on mansikkasatosi, mutta varmasti makoisa ;)

    VastaaPoista
  7. Vitsi, mikä puutarhuri! Hyvä sinä!

    VastaaPoista
  8. Mää oon niin onnellinen, jos vika ei olekaan mussa vaan niissä kurpitsoissa! =D

    Marsa: Teet sitten vaikka hilloa niistä kolmesta mahdollisesta omenasta... =D On ne siilitkin vaan ovelia otuksia... Sinne mennään, mistä ruokaa saadaan ;)

    Liisa: Kiva kun olet täällä taas. Toivotaan sinne teille aurinkoista ja lämmintä viikonloppua!

    Kesän taikaa: minttua kannattaa kyllä laittaa. Ja jos siemenistä kylvät, älä ihmettele tai luovuta, jos mitään ei tunnu ensin tapahtuvan. On TODELLA hidas ensi alkuun, mutta sitten kun vauhtiin pääsee, satoa kyllä piisaa!

    Irmastiina: tervetuloa maistelemaan =)

    Pepi: jei, ihan ihanaa, jos tilanne on muuallakin sama... Siis ei sillä, että iloitsen muidenkin huonoista "kesiksistä" vaan, että vika ei olekaan ehkä mussa, tai sussa ;) Mullakin nuo kahdeksan mansikkakasvia ovat edellisten asukkaiden perua, joita en vaan ole raaskinut heittää mäkeen. Onhan se kiva, kun saa suun makiaksi yhdestä tai jopa kolmesta mansikasta päivässä, mutta kaipa tuon tilan voisi hyödyllisemminkin käyttää...

    Marja: eikös olekin vaan hurja mansikkasato minulla ;) Ufo ja omena ovat minulle jotain ihan tuntematonta! Täytyy googlata. Ja kiitos vielä tiedosta. T: nim. ei enää niin epätoivoinen tarhuri =)

    Selma: hahaa... yeah right =D

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa jännältä tuo siirappi. Mutta miten aiot syödä sen? Ehkä vaniljajäätelön ja Dominokeksimurujen kera?
    t: Annis

    VastaaPoista
  10. Mansikkasatosi muistuttaa omaani! Istutin keväällä huisin määrän vanhoista taimista kasvaneita pikkuvauvoja ja ajattelin saavani ainakin kolminkertaisen sadon edellisvuoteen verrattuna, mutta yhtä surkea näky on kuin sinullakin... Ilmeisesti kesäkuun helle oli liikaa mansikkaparoille. Ehkä ensi kesänä on enemmän syötävää? Seuraavaksi kai tulee kunnon ukkosmyrsky, joka pudottaa kaikki omenanraakileet puusta...

    Helteistä viikonloppua!

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
  11. Hyvää viikonloppua, toivottaa romulyyli-riitta.

    VastaaPoista