tiistaina, elokuuta 20, 2013

Nyt niitä saa

Koko viime talven elin puutteessa. Vanhat varastot oli syöty loppuun ja uusia ei viime syksynä tullut. Tatteja nimittäin! Lempisieneni. Omalla pihallamme kasvattelen pienimuotoista satoa. Päivittäin kierrän tontin rajat ja kerään mahdolliset esiin putkahtaneet tatit talteen. Ai että, rakastan syksyä ;)

Voittokin kävi jo elämänsä ensimmäisillä sienireissuilla. Ensimmäisestä kerrasta kaveri ei tosin tiedä mittään. Homma meni niin, että herra nukahti autoon, joten raahasin hänet turvakaukalossaan metsään. Kevyt homma... ;) Siinä tyyppi nukkui mättäällä tyytyväisenä sillä aikaa, kun putsasin vakkari-kanttarellipaikkani. Pahus, kun joku muukin tietää MUN mestan ja oli jo ehtinyt keräämään ne helpot ja näkyvimmät kanttikset, mutta onneksi se tyyppi ei tiedä salaista kätköäni, josta sainkin ihan kivan saaliin :)

Eilen kävimme tsekkaamassa tattimestani ja tällä kertaa nuori mieskin oli hereillä. Eipä siinä muuta kuin äijä kantoreppuun ja tatteja poimimaan. Oli vähintäänkin mielenkiintoista rämpiä metikössä ja varoa, etteivät risut osu pikkusienestäjän naamaan. Onneksi alue oli pieni ja täsmäisku tuotti oikein mukavan tattisaaliin. Voittokin sai ensimmäisen oppituntinsa sienikoulussa. Siitä se sienimiehen ura urkenee ;)

 



Suloisia syklaameja olen ihastellut kaupassa pitkään, mutta jättänyt ostamatta. Nyt sitten lankesin tarjouksen voimasta. Aika ihanahan se on ja tuo kivaa väriä olohuoneeseen. Pöydällä se ei tietenkään voi olla,  kun touhumaakari on hommissa. Pöydältä saa zyklaamit sun muut kyytiä alta aikayksikön. Hirrrrveen käytännöllistä...


Olohuoneen remontti etenee mukavaan tahtiin. Ulkoseinät on eristetty ja seuravaksi vuorossa on eristelevyjen saumaus ja tasoitus. Tapettiasioitakin pitäisi miettiä… ei mitään ideaa. Persikkatapetin ja lastulevyjen alta löytyi ihan symppis tapetti, jota ei tietenkään voinut jättää esiin, kun on niin huonossa kunnossa ja raapusteltukin kaikenmoisia numeroita, sähköpiirroksia sun muita täyteen. Vuosikymmenestä ei ole mitään hajua, mutta tuonkin alla on pari kerrosta (1940- ja -50-luvuilta, otaksun), joten menisiköhän ihan pieleen, jos sijoittaisin tuon johonkin 60-luvun lopulle. Voi olla, että menee... Jos jollain on tuosta tapetista jotain tietoa, kiitollisena otan infoa vastaan!

Päällikkö pitää työmiehen tiukassa komennossa ;D

Iloista viikonjatkoa!
SHARE:

36 kommenttia

  1. Oi ihana, lapsuusmuisto tulvahti mieleen tuosta lautasesta - meillä oli niitä kotona. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin joskus näitä syviä ja matalia lautasia kunnon satsin kirpparilta. Hyvin ovat kestäneet meillä käytössä - tykkään ;)

      Poista
  2. Mie sit niin tykkään tuosta teidän piällysmiähestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se aika kiva piällysmiäs, vaikka tiukka onkin välillä :)

      Poista
  3. Olispa kiva tapetti! :P Pitäis varmaan itsekin koittaa joku päivä raahautua sienimetsään (tien toiselle puolelle...) katsomaan onko nyt noussut sieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva saada tapetista jotain tietoa, mutta voihan se olla, ettei ole mikään "merkkitapetti".
      Vai tien toiselle puolelle... ;) Meillä ei omien tattien lisäksi ole sienimestoja kovin lähellä. Tai en ainakaan ole vielä löytänyt niitä ;) Täytyy siis käydä vanhoilla paikoilla kilometrien päässä.

      Poista
  4. Sienien makuun en ole yrittämisestä huolimatta päässyt, mutta syksy on ihan
    suosikki : ) Löysin tänne blogiisi ihan äskettäin ja jäin heti lukijaksi.
    Kauniita, tunnelmallisia kuvia ja teidän talohan on aivan upea!
    Oikein aurinkoista viikkoa toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne, Päivi - tervetuloa lämpimästi!
      Syksy on kyllä ihanaa aikaa, tykkäsi niistä sienistä tai ei ;D
      Pikkuhiljaa remontoimme taloa mieleiseksemme - kyllä siitä joku päivä voi tulla upeakin... ;D
      Aurinkoa!

      Poista
  5. Sulla on siellä ihana pomo, ja ihana sienisaalis! Tulee muuten hyvää reisitreeniä, kun ottaa lapsen liinaan tai kantoreppuun sienimetsään mukaan! Muistan hyvin ne ajat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Habakin kasvaa hulluna, jos joutuu kantamaan äijää kaukalossa. Huh huh. Ei ole helppoja sienireissuja tiedossa tänä vuonna ;D

      Poista
  6. Nytkö niitä on? Täytyy lähettää ukko metsään !

    Parempaa päällysmiestä saa hakea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt nyt nyt. Ukko mettään kiireen vilkkaa! :)
      Päällysmiehellä juttua piisaa. Kun vielä sais sanoista selvää ;)

      Poista
  7. Ihana pikku-päälikkö!
    Ja mitä tapettia; tuota minäkin tahtoisin olohuoneeseen, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päällikkö kiittää :)
      Nii-i, toi tapetti olis kiva...

      Poista
  8. Ihania syysherkkuja! Sienistä saa niin ihania ruokia, terveellistä ja kevyttä (jos unohtaa kermat!).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin, mulla on kyllä vähän paha tapa lotrata niillä kermoilla ;)

      Poista
  9. Tatteja tuolla meidänkin pihanurmella näyttäisi kasvavan. Tykkään sienistä kovasti, mutta tatteja ei ole tullut testattua. Pitäisköhän? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PITÄÄ!! ;) Tatit ovat todella herkullisia ja ihan liian aliarvostettuja. Kai suomalaiset vierastavat niitä, kun "niissä on niitä matoja". Ei ole, jos eivät ole päässeet kasvamaan liian suureksi. Italialaiset kirkuisivat riemusta, jos niiden pihoilla kasvaisi tatteja ;D))

      Poista
  10. Kateellisena katson sienisaalista :) Olen koittanut parhanai mukaan tyhjentää metsiä täällä Pohjois-
    karjalan lomalla, muttei täällä ole vielä kauheasti tatteja, vaikkakin rouskuja pursuaa joka kulmat.

    Kovasti tutunnäköinen tapetti, muttei siihen sen enmpää valaistusta :) Olet varmaan jo katsastanut tapettitalon/ Pihlgren Ritolan vanhoja malleja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tästä(kään) vuodesta taida tulla mitään tattien juhlaa, mutta onneksi niitä sentään vähän on näillä nurkilla. Viime vuonna saalis oli puhdas nolla.
      En ole vielä ehtinyt oikein ottaa asiakseni tapetin selvittämistä. PR:n tapettia se ei kuitenkaan taida olla. Voipi olla, että mysteeriksi jää, jos se on joku no name-tapetti... :)

      Poista
  11. Onpa mahtava sienisaalis, nam! Suloinen pieni sienestäjä, tuolla sienestystahdilla hänestä ehtii kehkeytyä aika sienestäjä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, sienikoulutus on hyvä aloittaa varhain... Ai kauhia, entä jos hän inhoaakin sieniä vanhempana? Otan riskin ;D

      Poista
  12. Ihanat kuvat taas!!
    Piti oikein useempaan kertaan nautiskella läpi :)

    Tuosta tapetista ei ole valitettavasti aavistusta.
    Mutta ootko käynyt kurkkaamassa esim. Seinäruusu-verkkokaupan perinnetapetit? Voisi löytyä jotain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia :)
      Jonkun verran olen käynyt perinnetapetteja läpi ja vaikuttaa siltä, että tapetti ei löydy valikoimista. Voip olla hyvin jotain tuontitapettiakin...

      Poista
  13. Wau mitä sieniä. Itse kyllä söisin sieniä mutta koskaan en ole oppinut niitä poimimaan, vaikka ehkä jotain tunnistaisinkin niin en tiedä mitä niille pitäisi sitten tehdä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttarellilla ja tateilla on helppo aloittaa sieniura. Sitten vaan sienet palasiksi ja pannuun. Sipuli ja loraus kermaa kruunaa kaiken, mutta kevyempi on tietysti ilman kermoja :)

      Poista
  14. Sienestyksestä tuli mieleen, että nuorenahan se vitsa on väännettävä...Voitosta tulee varmasti reipas sienestäjä, joka sitten joskus kerännee sinulle sienet säilöttäviksi :-)(suloinen Voitto)
    xx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee vain muistaa, ettei liian hanakasti vie poikaa metsään - ettei pääse kyllästymään ;D

      Poista
  15. Vau!herkullinen saalis, mielenkiintoinen remppa ja innostava blogi sinulla. Tapettitalo valikoimasta taikka Rakennusapteekin opuksista voisit päästä jäljille, miltä aikakaudelta tapetit ovat. Lukijaksesi jään ja tervetuloa kurkkaamaan myös omaani. Omassa rempassamme laitettiin vähän vastaavaa lautaa vierashuoneen seinälle. Maalsin itse sen seinän ja veti maalia kyllä rutkasti. Mutta kiva tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Vielä en ole päässyt niin pitkälle, että olisin saanut jäljitettyä tapetin. Pihlgren&Ritolalla kuulemma on muutama ihminen, jotka voisivat tietää, sillä ovat olleet tapettien kanssa tekemisissä reilut 40 vuotta, että täytynee koittaa sieltä mallipalan kanssa.

      Poista
  16. Kauniita kuvia, kaunis blogi, jään lukijaksi :)

    VastaaPoista
  17. Aijjettä mitä herrrrkkua! Meneeköhän mulla kaikki sienet nyt ohi suun flunssan takia. Toivottavasti kukaan ei löydä MUN jemmaa tällä välin, kun en ite niitä pääse noukkimaan talteen. Onpa teillä söpö päällikkö! Meillä oli vielä viime syksynä innokas 5-vee sienestäjä/marjastaja, mutta nyt, jos koetan maanitella F:ää mukaani, on vastaus "EEEEEEEEI, TAAAAS, EN HALUUU!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että paranet sienestyskuntoon asap ja SUN apajaa ei kukaan löydä.
      Se voipi olla, että vaikka kuinka innolla kouluttaisi pientä sienestäjää, jossain vaiheessa se innostus lopahtaa. Noooh, ehkä se sieltä palaa kaksin verroin hurjempana ;D

      Poista
  18. Olipas niin värikylläinen pari viimeisintä postausta, että tuli todella hyvä mieli. Eikä pojat ilme yhtään asiaa pahentanut - jöö on oikeissä käsissä teillä :D Hienoa nähdä, miten teillä päästään persikasta eroon. Minulla on meidän projektin suhteen toiveita samasta (ne keittiön kaikki levytetyt seinät, ja persikallapa tietenkin!), mutta en uskalla vielä toivoa liikoja. Hittaasti, hittaammin... Kiva kuitenkin katsella teillä kaikkea edistystä, jei!

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista